2015/03/17

CIASTO FRANCUSKIE / PUFF PASTRY


Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto francuskie z serem i szpinakiem.

SKŁADNIKI:
- porcja gotowego ciasta francuskiego ok. 500 g (ja miałam mrożone)
- świeży szpinak ok. 500 g 
- biały ser ok. 250 g - 300 g
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
- sól, pieprz do smaku
- ok. 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Około pół godziny przed przygotowaniem farszu (może być krócej w zależności od temp. powietrza) rozmrozić ciasto francuskie. Ciasto nie może być bardzo miękkie. W międzyczasie na patelni roztopić masło i wrzucić wcześniej dokładnie umyty i pocięty na części szpinak. Dodać sól i pieprz do smaku. Dusić na małym ogniu ok. 5-10 minut aż do odparowania wody. Po ostudzeniu dodać pokruszony biały ser i wymieszać. Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy na pół, po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Brzegi dociskamy widelcem robiąc wzór "grzebienia". Tak przygotowane przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem jajka. Bardzo ważne, aby przed samym pieczeniem zrobić na wierzchu po 2-3 nacięcia nożem, aby powstały otwory. Wtedy ciasto nie zaparzy się w środku. Włożyć do nagrzanego piekarnika.  Piec ok. 30-35 minut w 180 C. Smacznego...     

Today I would like to share with you a recipe for puff pastry with cheese and spinach.

INGREDIENTS:
- puff pastry (I had frozen) approx. 500 g
- fresh spinach approx. 500 g
- white cheese approx. 250 - 300 g
- 1 egg yolk for brushing dough
- salt and pepper for taste
- aprrox. 2 tablespoons butter

HOW TO PREPARE:
About half an hour before preparing the stuffing (may be less depending on the temp. of the air) defrost puff pastry. The dough can not be very soft. Meanwhile, melt the butter in a frying pan and throw thoroughly washed and pre-cut to parts spinach. Add salt and pepper to taste. Simmer on low heat for approx. 5-10 minutes until the water evaporates. After cooling, add the crumbled white cheese and mix. Put the stuffing by a spoon on the squares of puff pastry, fold in half diagonally to form a triangle. Press the edges by the fork doing lines like a "comb". Prepared like this we put into pan lined with baking paper. Smear egg yolk on the top. It is very important before the baking to make wholes by making 2-3 cuts on the top. Then the puff pastry will be also crunchy inside. Put into preheated oven. Bake approx. 30-35 minutes at 180 C. Enjoy your meal...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz