2015/03/28

MURZYNEK / PICKANINNY CAKE

Dzisiaj zapraszam Was na ciasto zwane Murzynkiem. Smacznego!

SKŁADNIKI: 
- 1 kostka margaryny (ok. 250 g) 
- 1 szklanka cukru (ok. 250 ml)
- 1/2 szklanki mleka (ok. 125 ml)
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać na małym ogniu i mieszając połączyć składniki aż powstanie jednolita masa. Nie zagotowywać. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę ostudzić i dodać mąkę, proszek oraz żółtka (jeśli ktoś chce może dodać rodzynki, posiekane orzechy, migdały). Całość dobrze wymieszać. W międzyczasie z białek oraz szczypty soli ubić pianę. Dodać ją do reszty i bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 60 minut. Gdy ciasto wystygnie nakładamy wcześniej odlaną polewę.

Today I want invite you for a cake called Pickaninny Cake. Bon Appetit! 

INGREDIENTS:
- 1 packet of margarine (approx. 250 g)
- 1 glass of sugar (approx. 200 g)
- 1/2 glass of milk (approx. 125 ml)
- 4 tablespoons of cocoa
- 4 eggs
- 2 glass of flour (approx. 280-300 g)
- 1 tablespoon of baking powder

HOW TO PREPARE:
Margarine, milk, sugar and cocoa heat up on a small fire and mix until the margarine melts and all ingredients combine. Do not boil. Pour out half a glass for icing. After cooling add flour, baking powder and egg yolks (you can add raisins, chopped walnuts, almond). Stir everything. In the meantime from egg whites and pinch of salt start making a foam. When the foam is ready add it to the rest of pastry and stir gently. Pour pastry into the pan lined with baking paper. Put into preheated to 180 C degrees oven and bake for about 60 minutes.  Cool and put icing on the top. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz