2016/02/02

DYNIA NA SŁODKO / PUMPKIN SWEET VERSION


Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jeden z moich tureckich ulubionych deserów czyli dynia na słodko (w Turcji pod nazwą Kabak tatlısı). Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
SKŁADNIKI:
1 kg dyni 
ok. 1/2 szklanki cukru (125 ml)
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki miodu
drobno posiekane orzechy włoskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dynię obieramy z pestek. Kroimy ją na większe kawałki. Cienko obieramy skórę. Kawałki wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem, cukrem waniliowym i dodajemy miód. NIE dolewamy wody, gdyż dynia puści sok. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie prawie miękka. Później gotujemy jeszcze chwilkę, ale bez przykrycia, aby wyparowała woda. Podajemy na ciepło lub zimno posypane drobno posiekanymi orzechami. 
Smacznego!


Today I would like to share with you recipe for pumpkin in sweet version (in Turkey called Kabak tatlısı). I hope you will like it.

INGREDIENTS:
1 kg pumpkin 
1/2 glass of sugar (125 ml)
1 paket vanilla sugar
2 spoon honey
chopped nuts

HOW TO PREPARE:
We cut pumpkin in a big pieces (without seeds). We thinly remove the peel. The pieces we put in a pot with sugar, vanilla sugar and honey. Don't put the water cause the pumpkin have much water inside. We simmer in a close pot until the pumpkin will be almost soft. Later we need to boil a little bit more until water will vaporise. We can serve hot or cold with chopped nuts. Enjoy your meal!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz