2016/03/31

TURECKA SAŁATKA KISIR / TURKISH SALAD KISIR


Idzie wiosna, a wraz z nią ochota na lekkie potrawy, warzywa i owoce. W związku z tym chciałam się dzisiaj podzielić z Wami przepisem na sałatkę pochodzącą z kuchni tureckiej zwaną KISIR (czyt. kysyr).

Spring is coming so we have a craving for something light to eat like vegetables and fruits. Because of that I would like to share with you this recipe for salad from turkish cuisine called KISIR. 

W Turcji jest przyrządzana na kilka sposobów w zależności od regionu. Jednak składa się ona głównie z drobnoziarnistej kasza bulgur, którą można zastąpić kaszą kuskus. 
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, składniki doskonale współgrają ze sobą, czego skutkiem jest orzeźwiający, oryginalny smak.

In Turkey this salad is prepared in many different ways according to region. But the main ingredient is always fine bulgur, which can be replaced by cous cous. 
The salad is easy to prepare, ingredients are great harmonized that's why the salad has really refreshing and original taste. 

Składniki:
1 szklanka drobnoziarnistej kaszy bulgur lub kaszy kuskus
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
ok. łyżeczki posiekanych listków świeżej mięty 
1 średnia cebula
3 pomidory 
3 ogórki
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 
sól 
pieprz
ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
sok z 1/2 małej cytryny cytryny lub sok z granatów

Ingredients:
1 glass fine bulgur or cous cous
1/2 bunch of fresh parsley (finely chopped)
1/2 bunch of  fresh dill (finely chopped)
1/2 bunch of fresh chives (finely chopped)
1 spoon chopped mint leaves
1 medium onion
3 tomato
3 cucumber
2 tbsp tomato paste 
salt 
pepper
2-3 tbsp olive oil
lemon juice (half of lemon) or pomegranate syrup


Przygotowanie:
Kaszę bulgur lub kuskus zalewamy wrzącą lekko osoloną wodą ok. 0,5 cm nad poziom kaszy. Odstawiamy na ok. pół godziny, aż wsiąknie cała woda a kasza będzie miękka. W międzyczasie kroimy drobno cebulą i podsmażamy ją na złoty kolor. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilkę podsmażamy. Cebulą z koncentratem dodajemy do gotowej kaszy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Kroimy pomidory i ogórki w drobną kostkę. Siekamy drobno zieleninę. Dodajemy wszystko do kaszy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub granatów i oliwą z oliwek. Sałatkę wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut, aby smaki przemieszały się. 

How to prepare:
Fine bulgur or cous cous pour hot water with a little salt. Water must cover the bulgur over than 0,5 centimetre. Leave it for about 30 minutes until absorb all water and will be soft. In the meantime chop the onion up and fry it until get gold colour. Put 2 tbsp tomato paste and fry it a little bit more. Add this to bulgur (make sure the bulgur dried) and mix it. Chop finely tomato, cucumber, parsley, dill, chives and mint. Add it to the bulgur and mix well. Season it with salt, black pepper, lemon juice and olive oil. Leave it in fridge for about 45 minutes until the tastes will mix each other. 

Smacznego!
Bon appetit! / Enjoy your meal!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz