2016/03/26

WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY / HAPPY EASTER

http://selenka.pl/download/tapety/352

U większości z Was przygotowania pewnie zakończone lub jeszcze w fazie końcowej. Będąc w Turcji mam trochę utrudnione zadanie, gdyż jak wiecie nie obchodzi się tutaj Świąt Wielkanocnych. Jednak dla chcącego nic trudnego. 
Most of you finished your preparation or almost did it. Living in Turkey I have more difficult task because as you know here Easter is not celebrated. But where there's a will, there's a way.

Zastanawiałam się z czym kojarzą mi się te święta i choć brakuje mi w chwili obecnej białej kiełbasy, którą moja Mama zawsze piekła z chrupiącą skórką i poświęcenia pokarmów jak co Wielką Sobotę to i tak wstanę jutro rano i będę świętować ten radosny dzień. Bo chyba o to w tym wszystkim chodzi.
I was wondering what reminds me of Easter and even I miss now white sausage, which my Mum prepared with crispy crust and blessed Easter food like every Easter Saturday I will celebrate tomorrow morning this happy day because in my opinion that's the most important. 

Poniżej znajdziecie przepis na pyszne świąteczne (i nie tylko) ciasto, a po świętach wracam do Was ze zdwojoną energią.
Below you will find a recipe for really tasty cake for Easter (and not only), and after Easter holiday I will come back with more power.


Składniki:
Ciasto 
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka (białek użyjemy do piany)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Beza z piany 
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub ulubionego kisielu

Ingredients:
Cake:
- 1 stick of butter
- 3 glass of water flour
- 4 spoon sugar
- 4 yolks (egg whites we use for beaten egg whites)
- 2 teaspoon of baking powder
- 3 teaspoon of cocoa powder
Meringue from egg whites:
- 4 egg whites
- 1 glass of water sugar
- 1 teaspoon of potato flour or jelly

Przygotowanie:
Z powyższych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Formujemy z niego wałek i dzielimy na 3 części. Białą, większą częścią wykładamy blachę. Nie martwcie się jeśli ciasto będzie się Wam rwało. Ja wykładam blachę kawałek po kawałku, ugniatając. Później możecie je wyrównać zewnętrzną częścią szklanki, wcześniej obsypaną mąką. Tą część podpiekamy na złoty kolor (180 C, ok. 15 minut). Do drugiej części ciasta dodajemy 3 łyżki kakao, zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika. Trzecią część, bez kakao, także wkładamy do zamrażalnika. 
Na upieczony spód ciasta wykładamy ulubiony dżem i otarty na grubej tarce kawałek ciasta z kakao. Na to wylewamy pianę ubitą z 4 białek, 1 szklanki cukru i łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kisielu. Na to kładziemy startą na tarce część ciasta bez kakao. 
Pieczemy w 180 C około 30-40 minut, aż ciasto będzie chrupiące, a beza z piany nieprzypalona. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.
Smacznego!

How to prepare:
From above ingredients (except cocoa powder) knead a dough. Form a roller shape and divide into 3 pieces. First a liitle bigger part cover the baking tray. Don't worry if the dough will tear. I cover the baking tray piece by piece forming it by hands. Later you can flatten it by external side of the glass. This part put to the oven and bake it in 180 C about 15 minutes until golden over a radiant heat. To the second part of dough give 3 teaspoon of cocoa powder and put into the freezer. Last part without cocoa powder also put into the freezer. 
On the top of the baked pastry put your favourite jam (but not to much) and wiped on a grater part of  dough with cocoa powder. Now cover it by beaten egg whites made from 4 egg whites, 1 glass of water sugar and 1 teaspoon potato powder or jelly.
On the top of that we put wiped on a grater last part of dough without cocoa powder.
Bake it in 180 C about 30-40 minutes until the pastry will be crispy and meringue not burned. The top cover by sugar powder or desiccated coconut. 
Enjoy! Bon appetit!


Życzę Wam wszystkim zdrowych, wesołych, pogodnych i przede wszystkim spokojnych Świąt Wielkiej Nocy!
I wish you all healthy, happy and especially calm Easter Day!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz